RSS
 

Ciasteczka z kleiku ryżowego (bezglutenowe)

12 lis

Bardzo popularne bezglutenowe ciasteczka (przepis m.in. na blogu moje wypieki), łatwe i szybkie do zrobienia, a naprawdę smaczne (tym co nie lubią wypieków bg „bo są jakieś takie dziwne” też będą smakować). Super dla dzieci na imprezę, a i dla dorosłych doskonałe.

image

Na ciasteczka w mojej wersji potrzebujesz:

- 200g miękkiego masła,
- 100g drobnego cukru do wypieków (najlepiej nierafinowanego trzcinowego),
- 1 łyżeczkę ekstraktu lub pasty z wanilii,
- kilka kropli (np. 1 łyżeczkę) soku z cytryny,
- 2 duże jajka,
- 170g (1 opakowanie) kleiku ryżowego naturalnego (bez mleka i cukru – 100% mąki ryżowej w składzie),
- 50g wiórków kokosowych (można zastąpić zmielonymi migdałami lub orzechami, jeżeli ktoś nie lubi kokosu),
- 1 łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia (najlepiej BIO, np. firmy Lecker),
- szczyptę soli,
- konfiturę lub dżem malinowy albo morelowy.

Jak przygotowujesz:

1. Masło, cukier, wanilię i sok z cytryny ucierasz w malakserze na puszysty krem.

2. Wbijasz po jednym jajka, dokładnie rozmiksowując masę po każdym, żeby się nie zważyła.

3. Kleik, wiórki kokosowe (lub zmielone migdały/orzechy), proszek do pieczenia i sól mieszasz w misce i dodajesz do masy, cały czas ucierając.

4. Z gotowej masy lepisz kulki wielkości orzecha włoskiego i układasz w odstępach na blasze do pieczenia ciastek, pokrytej papierem do pieczenia. W każdej kulce robisz małą dziurkę (jak w kluskach śląskich), lekko spłaszczając ciasteczko i napełniasz ją konfiturą.

5. Pieczesz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok 20-30 min. na złoto-brązowy kolor. Z podanej w przepisie ilości wyszło mi 36 ciasteczek (na dwie blachy).

image

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Lucyna

    13 maja 2016 o 13:21

    Ciasteczka wprost wspaniałe.
    NIEBO W GĘBIE!!!
    Gratulacje dla autora przepisu!

     
 

  • RSS